Waarom de song Speak Now?

De Zandvoortse zangeres Rhodês, ook ambassadeur van de stichting Project Speak Now, weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om te praten over ervaringen met seksueel geweld. Door haar werk voor de stichting in combinatie met haar eigen ervaringen, ontstond het idee voor een inspirerende song over het belang van praten na zo’n traumatische gebeurtenis. ‘Speak Now’ was geboren. In samenwerking met Project Speak Now en belangeloze medewerking van velen is de bijbehorende indringende videoclip ontstaan.

Lees hier de lyrics van ‘Speak Now’! 

lijntje website

Rhodês: “Ik durfde pas op mijn 14e te vertellen over het misbruik dat ik op mijn 4e had meegemaakt. Mijn bezorgde ouders konden toen de lichamelijke aandoeningen waarvoor ik in het ziekenhuis behandeld werd, destijds niet plaatsen. Uit schaamte en angst dat het mijn schuld was, durfde ik het niet te vertellen. Rond mijn 21e kwam het moment van niet durven zingen terwijl mijn hart bij de muziek lag. Pas toen ik bijna 40 jaar was kwam ik naar buiten met mijn eigen songs en eerste album Flow.

Ik leid een heel gelukkig leven waarin ik mijn hart, levensmissie en passies volg. Mijn verhaal delen en als ambassadeur een positieve draai aan mijn ervaringen geven, voedt mij met kracht. Deze kracht geeft mij zelfvertrouwen om te staan voor de missie van Stichting Project Speak Now”. 

En het lied ‘Speak Now’ gaat juist ook hierover: het vinden van je kracht en vrijheid, juist door te je uit te spreken, door te durven zijn wie je bent en door hulp te vragen. Rhodês en de stichting Project Speak Now hopen velen met deze song en bijbehorende clip te inspireren!


Speak Now video

Rhodês is in haar dagelijks leven naast zangeres ook oefentherapeut en was geïntrigeerd door het seksueel misbruik van een minderjarige patiënt van haar, door een collega in de zorg.

Nadat ze bij meerdere patiënten had doorgevraagd over seksueel misbruik binnen de zorg, kreeg ze veel verschillende ervaringen te horen. Geschokt als ze was door het taboe dat heerst op seksueel geweld binnen de zorg, wist ze zeker dat dit het onderwerp moest worden van de video ‘Speak Now’. Rhodês: “Juist door de machtspositie van de betreffende arts, verzorger of therapeut, én doordat er vaak geen getuigen zijn, durven slachtoffers niets te zeggen. Daarbij kiezen daders hun slachtoffers vaak zorgvuldig uit. Een onzeker tienermeisje is – zoals te zien in de video – bijvoorbeeld een makkelijk doelwit. Daders zijn er in alle lagen van de bevolking. Maar omdat er zo weinig aangifte wordt gedaan uit angst of gebrek aan bewijs, wordt de indruk gewekt dat het wel meevalt. Maar dat is niet zo. Integendeel!”

Vandaar dat Rhodês en Project Speak Now ervoor hebben gekozen om het SPREKEN in de video zichtbaar te maken door:

– het te bespreken met een vriendin;
– de confrontatie met de dader aan te gaan;
– het doen van aangifte bij de politie.

https://youtu.be/0-gBt4NBcpo

Bespreekbaar maken

Wil jij naar aanleiding van de video, het lied of onze campagne jouw verhaal kwijt? Je kunt je verhaal delen in één van onze Talking Circles of bij de instanties die in het overzicht van meldpunten staan, onderaan deze pagina.

Heb je het net meegemaakt? Wacht niet te lang met aangifte doen! Zie dit recente bericht in het AD waarin staat beschreven waarom het belangrijk is dat je zo snel mogelijk aangifte doet.

Je kunt voor directe medische, psychologische en politiehulp 24/7 terecht bij het Centrum Seksueel Geweld

Tevens kun je contact opnemen met de politie op: 0900-8844, zie voor meer info: politiepagina kindermisbruik

lijntje website

admin